Istanbul: 13/14/15 april 2013

We hadden al een aantal keer gehoord dat Istanbul een geweldige bestemming is voor een citytrip, dus dat mocht niet ontbreken in een reis naar Turkije.

Na 2u50 vliegen vanuit Brussel zetten we hier voet aan grond. Het weer is schitterend, 23°C, ideaal om rond te lopen in een stad. Het is er super druk, maar dan ook echt super druk! We gaan direct op verkenning. Het eerste wat we zien is de hippodroom. Van hier zie je de indrukwekkende Blauwe Moskee met 6 minaretten.

hippodroom

hippodroom

TU3

Blauwe Moskee

Blauwe Moskee

Blauwe Moskee

Tegenover de Blauwe Moskee staat de Aya Sophia, de grootste moskee ter wereld.

TU4

Aya Sophia

Overal staan tulpen in allerlei kleuren. Het is dan ook het jaarlijkse tulpenfestival, en het is echt mooi. Blijkbaar is de tulp een Turkse bloem, en niet zoals ik dacht een Nederlandse.

We lopen langs de winkeltjes met Turkse specialiteiten: thee, specerijen, zoete gebakjes en allerlei souvenirs. We lopen door smalle steegjes en komen aan de Grand Bazaar. Hier staan honderden kraampjes in straatjes in een groot gebouw. Men verkoopt hier vooral thee, sfeervolle lichtjes, kruiden, Turkse gebakjes, t-shirts, sjaals,… Hier is het indien mogelijk nog drukker. Het lijkt alsof alle 80 miljoen Turken hier rondlopen.

TU7 TU8 TU9

Na door de mensenmassa gewrongen te zijn, gaan we naar de specerijenmarkt, hier kopen we wat zoetigheden.

Lekker!

Lekker!

De kraampjes met de kruiden zien er prachtig uit.

Keuze genoeg!

Keuze genoeg!

Istanbul ligt aan de Bosphorus, dit is een zeestraat die de zee van Marmara en de Zwarte Zee verbindt. Hier gaan we een boottochtje op doen. Ook hier is het ontzettend druk, op het water varen tientallen boten, op de bruggen en onder de bruggen krioelt het van het volk. Het boottochtje duurt 1,5u en je vaart langs verschillende paleizen van vroeger en onder 2 indrukwekkende bruggen. Naast het water zijn de heuvels volgebouwd.

TU11

druk, druk, druk

TU14

Deze bootje/kraampjes verkopen pita- achtigen

TU15

Voor de brug is Europa, achter de brug is Azië

TU17

suspension bridge

TU18

niet voor iedereen weggelegd… hier wonen

TU19

oud fort

TU12 TU13 TU16 TU20 TU21

In de 2 grote, bekende moskeeën willen we toch eens graag gaan kijken. Toegang tot de Blauwe Moskee is gratis, hier wordt nog echt gebeden, toegang tot de Aya Sophia is wel betalend. In de Blauwe Moskee moet je als vrouw een hoofddoek dragen, in de Aya Sophia niet. Beide moskeeën zijn ook van binnen heel indrukwekkend.

TU23

Blauwe Moskee

TU24

Blauwe Moskee

TU25

Blauwe Moskee

TU26

TU33

Aya Sophia

Aya Sophia

Aya Sophia

mozaïek in Aya Sophia

mozaïek in Aya Sophia

In Istanbul zijn een aantal heel mooie parken zoals het Gulhane park. Hier staan enorm veel kleurrijke tulpen. Onderweg zien we het Topkapi Paleis, maar hier gaan we niet binnen.

TU28

TU36

Boven de stad torent de Galata-toren uit. Van hierop heb je een mooi 360° uitzicht over de stad. De toren is niet superhoog, 61m vanaf de grond, maar 140 m boven zeeniveau. De toren heeft ooit dienst gedaan als gevangenis. Nu is er o.a. een nachtclub en een restaurant. Er is ook iemand die er ooit met zelfgemaakte vleugels van af gesprongen is, en een geslaagde vlucht gemaakt.

TU30

zicht van op de toren

TU29

Een beetje verder kom je in de winkelstraten van Istanbul. We eten hier iets vreemd: een half stokbrood met pitta tussen, groentjes en… fritten! De fritten zitten mee tussen het brood!

Aan de andere kant van de stad staat nog een oud viaduct aan een mooi plein.

TU32 TU31

TU37

In de vitrines zien we allerlei zoetigheden liggen, daarvan moeten we er toch een paar proeven. De patékes zijn zeker niet slecht, maar ik eet toch liever slagroom dan deze een beetje gomachtige pudding.

TU38

TU22

Ons hotel is heel goed gelegen, op zo’n 400 m van het hippodroomplein, de kamer is wel heel klein. Het geen wel heel raar is, maar dat is op veel plaatsen in Turkije en Griekenland, is dat WC-papier niet in het toilet mag, maar in een apart vuilbakje. Daar kunnen we maar niet aan wennen. En in elke WC-pot is een soort ‘ingebouwde bidet’, een sproeier. Daar waag ik mij toch niet aan.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: