Zion NP

 

We zijn al een paar keer in Zion geweest, maar op de wandeling naar de Golden Throne na, hebben we hier alleen nog maar kortere hikes gedaan. Meestal staan we zo hevig om naar Vegas te vertrekken, dat we Zion annuleren of inkorten. Deze keer niet!

Vandaag doen we de hike naar Observation Point. We beginnen te stappen om 9.40u. We zijn eerst afgezet met de shuttlebus aan het trailhead van Wheeping Rock, daar begint de wandeling. Observation Point is een wandeling van 12.5 km met een serieuze stijging, hoogteverschil: 640 m.

De eerste mijl begint met een stevige klim. Temperatuur valt tot hier toe nog mee, 25°C. We passeren de afsplitsing voor Hidden Canyon, en we blijven klimmen.

z

Het weggetje:

Z1

Hier zie je goed het te volgen pad:

Z2 Z3

Na een tijdje wordt het minder steil. We komen dan in Echo Canyon, heel mooi. De wanden gaan hier loodrecht omhoog.

Z4 Z5 Z6 Z7 Z8 Z9 Z10 Z11 Z12

We lopen tot nu toe grotendeels in de schaduw. Valt mee, want er werd voor vandaag 38°C voorspeld. Dat wordt dus nog zweten straks. Er zijn heel veel switchbacks (zigzags) en eigenlijk doe je bijna niets anders dan klimmen.

Hierboven op het hoogste punt moeten we ergens zijn voor de uitkijk:

Z13

Het pad loopt helemaal links op onderstaande foto:

Z14

De ondergrond is goed als je vergelijkt met veel andere paden, hier en daar is het pad wel wat afgebrokkeld:

Z15 Z16

Het laatste goed half uur is het rond de berg gaan tot aan het verbluffende uitkijkpunt.

Dit is Observation Point:

Z18

Vooraan bijna in het midden van bovenstaande foto is Angels Landing, dat ligt 200 m lager dan Observation Point.

We staan hier op een hoogte van 6508 feet of 1983,64m

Z19

Z21

We komen daar aan na 2u20 wandelen. We delen het uitkijkpunt met een paar schattige chipmunks die in onze rugzak willen kruipen.

Z20

Na een kwartiertje beginnen we aan de afdaling. Die gaat heel vlot, omdat het op sommige plaatsen zo steil is, lopen we bijna. Het is ondertussen veel warmer geworden. Uiteindelijk duurt de afdaling slechts 1.20u.

Op de rots links zie je hoe het weggetje in de rots is gekapt, zigzaggend naar beneden:

Z22

Dan eten we een fritje in de lodge, waar het heel druk is, en gaan we inchecken in het Zion motel. Na de noodzakelijke douche nemen we terug de shuttle naar de Court of the Patriarch. Dit zijn 3 imposante rotsen van meer dan 2000 m hoog met de namen Abraham, Isaac en Jacob.

Z28

Nog een paar mooie zichten in Zion:

Z23 Z24 Z25 Z26

We passeren nog eens in het visitor center voor weer een magneet.

Dan nemen we de auto en rijden door de Zion tunnel. Deze is zo’n 1800 m lang en één van de donkerste tunnels die ik ken. Net voor de tunnel als je uit Zion komt, heb je

The Great Arch of Zion:

Z30

We gaan het Canyon Overlook Trail doen. Niet zozeer voor het trail zelf, maar voor de tarantula’s. Hier zouden er namelijk heel veel moeten zitten. Maar jammer genoeg niets! Of misschien toch maar goed…

We zien wel 3 steenbokken, die lopen over de rotsen alsof het niks is. Het uitzicht op het einde van het trail mag er zijn, maar in vergelijking met het uitzicht van Observation Point stelt het niet zo veel voor.

Zicht tijdens de wandeling:

Z31 Z32 Z33 Z34

Uitkijkpunt op het einde van het Zion Canyon Overlook trail:

Z35

De volgende dag in het schitterende Zion:

Op om 6u. Om 6.45u moeten we aan Zion Adventure Company zijn. We hebben daar vervoer geregeld om ons naar Lava Point te brengen. We doen vandaag het West Rim Trail, een wandeling van 24 km, en een afdaling van 1004 m. Eindpunt van het trail is The Grotto trailhead in Zion Canyon.

In de auto die ons brengt, zitten nog 2 jonge kerels, zij doen ook het West Rim Trail, maar kamperen 1 nacht, en nog iemand die The Subway gaat doen. Hij heeft een helm en een hoop touw bij. The Subway is een ondergrondse canyon met een aantal technische stukken zoals rappellen (afdalen langs een steile rotswand met touwen)

Het is 1 u rijden tot Lava Point. We beginnen te hiken om 8.08u. Het eerste stuk stelt niet zo veel voor. Je wandelt hier door een groen stuk, dat eender waar kan zijn, en het pad is vrijwel plat.

x X2

Het is bijna 6.5 km tot aan de splitsing met Potato Hollow. Hier is een mogelijkheid om te kamperen als je de West rim in 2 dagen doet. Even ervoor krijgen we al een eerste uitzicht:

x1

We lopen langs een mooi berkenbos, dat verwachtten we hier niet in Zion.

X3 X4

X19

X5

Dan komt een eerste stevige klim die ons naar de rand van een canyon brengt. Ik zeg een canyon, maar eigenlijk zijn dit verschillende canyons. Van hier hebben we dan ook een schitterend uitzicht!

X6

We staan hoog boven de rotsen. Dit is een stuk van Zion dat weinig mensen kennen, denk ik. Wij kenden het in elk geval niet tot we foto’s op internet zagen. We lopen nu een hele tijd langs de rand met indrukwekkende zichten.

X8 X9 X10 X11 X12 X13 X14 X16 X17 X18

Dan komen we aan een splitsing met Telephone Canyon, maar wij volgen het West rim trail. Het trail draait dan weg van de canyons en we krijgen dan een spectaculair zicht op weer een andere canyon.

X20 X22 X23 X24 X25 X26

Dan begint stilaan de afdaling. De rotswanden zijn op sommige plaatsen loodrecht naar beneden en het pad is vrij smal. Hier wil je niet struikelen.

X29

X27 X28 X32 X33 X31

We komen nu tussen de hoge rotsen. Heel indrukwekkend!

X34 X35 X37 X39

Dan volgt er nog een pittige klim (we hebben er nu zo’n 17 km opzitten) en de zon brandt. Het is zo’n 37°C. De eerste uren liepen we deels in de schaduw door de bewolking, en door de hoogte was het nog niet zo warm. Nu is het wel stevig warm!

X40 X41 X42

De klim is net voor Angel’s Landing. Of je nu links, rechts, voor of achter je kijkt, overal is de omgeving WAUW! Angel’s Landing gaan we er toch maar niet bijpakken nu. Angel’s Landing is een letterlijk ‘bangelijke’ beklimming naar een spectaculair uitkijkpunt. Eigenlijk is dat hetzelfde uitkijkpunt als van Observation Point, alleen is Angel’s Landing 200 m lager. Deze hike doe je dus eigenlijk meer voor de ervaring van de wandeling zelf, je loopt op een smal pad, eigenlijk een richel van zo’n 90 cm breed, met links en rechts afgronden van verschillende 100en meters diep. Geen goed idee om dit na bijna 20km gewandeld te hebben er als extraatje bij te doen. Er is wel veel volk op, het is aanschuiven aan de kettingen. Raar dat zoveel mensen er op dit uur van de dag aan bezig zijn (het is 14u en op het heetst van de dag). Ik zou hier toch veel vroeger aan beginnen.

Angel’s Landing in het midden van de foto:

X43 X44

Na Angel’s Landing heb je Walter’s Wiggles, korte zeer zware switchbacks (zigzags). Stom van mij, ik dacht ze van dichtbij te fotograferen, maar dan zie je de zigzags niet. En ik had een zicht van verder af, maar dat heb ik laten passeren… en om nu helemaal terug te gaan…

Wij doen Walters Wiggles dus bergaf, en dat gaat natuurlijk goed. Veel mensen die ze bergop doen, zien toch wat af. Ik hoor hen zwaar hijgen en puffen. Dan gaan we door Refrigerator Canyon. De naam zegt het al (koelkast canyon), hier is het veel frisser, we lopen dan ook in de schaduw.

Refrigerator Canyon:

X45

Als je Refrigerator Canyon uitkomt, zijn er terug switchbacks die je al snel naar de begane grond brengen.

X46 X47

Om 15.03u zit onze wandeling erop! En wat voor één! Schitterend! We hebben 6.55u gestapt! Aangegeven tijd was tussen de 7 en 10u.

We nemen nu de shuttle naar de Zion Lodge en eten een frisco (het soft ijs was op, gisteren ook al). Dan verder met de shuttle naar het visitor center. Daar wandelen we te voet het park uit! Vreemd! We hebben nog nooit te voet een nationaal park verlaten. Dan nemen we de shuttle naar Springdale. We gaan douchen en direct eten en nadien in het zwembad. Nu voelen we pas echt de warmte.

 

 

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: