Canyonlands NP

Canyonlands NP bestaat uit 3 delen. Island in the Sky deel (is het gemakkelijkst te bereiken), The Needles: een stuk rijden van Moab, hier zijn hele mooie wandelingen te doen, veelal zwaarder dan Insland in the Sky, en het 3e deel (ik denk schitterend mooi) The Maze (een doolhof) heel moeilijk te bereiken (men raadt aan met 2  4×4 auto’s te rijden, zo’n slechte weg er naar toe en uiterst afgelegen).

4 augustus 2013:

We rijden naar Canyonlands, het Island in the Sky deel voor een paar heel korte hikejes en uitzichten. De mooiste zijn: Shafer Canyon Overlook, Grandview Point en Grand Mesa Arch.

Het Schafer trail is een 4×4 trail, ziet er heel spectaculair uit, maar is niet voor ons. Wij zijn veel te bang om daar vast te zitten of dat er iets aan de auto komt en eigenlijk mag je niet rijden op ongeasfalteerde wegen van de verhuurmaatschappij. Law abiding citizens als we zijn, doen we dat dan ook niet. Tenzij voor een heel kort stukje dan…

Schafer canyon overlook:

$1 $2 $3

Grandview point is een korte wandeling van 3.2 km naar een mooi uitkijkpunt. Het lijkt een beetje op een canyon in een canyon met rotspilaren in.

Grandview point:

$5

Een ander mooi viewpoint is Green River Overlook. Van hier heb je een mooi uitzicht op de canyon en de rivier:

$6

Grand Mesa Arch wordt aanzien als één van de mooiste zichten van Canyonlands en het is ook echt knap, ware het niet dat er 50 man rondhangt en in de boogopening blijft zitten. Sommigen vinden het ook nodig om op de boog te lopen.

$7

5 augustus 2013:

Op om 7u. Ontbijt in hotel, aangevuld met ontbijt van de supermarkt. Vandaag staat een beer van een wandeling op het programma: Chesler Park. Zo’n 10 jaar geleden deden we al een poging om hier naartoe te wandelen, maar toen was het pad helemaal niet duidelijk aangegeven. Op verschillende splitsingen twijfelden we welke kant we op moesten. Toen moesten we voortgaan op cairns (rotshoopjes die niet overal stonden), onze fysiek was toen niet wat hij moest zijn, we hadden niet genoeg eten en drinken bij,..

We waren er gewoon niet klaar voor en kwamen zeker fysiek te kort, zeker in die hitte, en we zijn toen teruggedraaid. Nu weten we dat we toen wel de goede richting uitgegaan waren en dat we er bijna waren…

Vandaag doen we dus een tweede poging. De hike is bijna 18 km. We doen Chesler Park/Joint trail, temperatuur 35°C, gedeeltelijk bewolkt.

We vertrekken in Moab om 8u. Er zijn verschillende wegenwerken onderweg en het is een behoorlijke afstand tot het Needles deel van Canyonlands. Dan nog naar het begin van het pad rijden, naar Elephant Hill. Dit is een smalle onverharde weg met een paar blinde bochten. Als hier een tegenligger komt, zit je met een probleem. Exact om 10u kunnen we vertrekken aan onze hike.

Wat hebben we allemaal bij?

-10 flesjes water van 0.5 l

– 4 flessen Gatorade (sportdrank) van 600 ml, dus qua drinken in totaal bijna 7.5 l

TIP: (2 flessen Gatorade hebben heel de nacht in het vriesvak in de kamer gelegen, het zijn nu net Calippo’s. Dat zullen we vanaf nu altijd doen, als we tenminste een ijskast met vriesvakje hebben. Zo drink je na een paar uur in de wandeling geen warme plastic, maar nog lekker verfrissend water of Gatorade. En geloof me, dat maakt een heel verschil!)

– 4 broodjes

-1 zak beef jerky (gedroogd vlees van koeien), er zijn ook andere smaken: buffalo jerky (van bizons), turkey jerky (kalkoen). Smaakt alleen een beetje goed op een wandeling, anders is het niet te vreten.

– 1 rozijnenbrood

– 6 graanrepen/powerbars

– 1 zak chips (zout)= belangrijk, zo zweet je niet al je electrolyten uit

– gedroogd fruit en trailmix (verschillende soorten noten)

– 2 bananen

– verbandset met EHBO-spullen (hebben we altijd bij)

– zaklamp

– wc-papier (je weet maar nooit)

– kaartje met route

– lippenbalsem en zonnebrandolie

Zoals je kan lezen, zijn onze rugzakken dus goed gevuld!

De hike begint met een stevige bergop, die dan wat egaliseert. Er zijn al direct mooie zichten. Je wisselt vaak afdalingen met beklimmingen af en tussenin zijn er vlakke stukken. Er staan cairns (hoopjes stenen) om de weg aan te geven. Op de kruispunten staan er deze keer wel bordjes die de weg aanduiden. Dat is een heel verschil met de vorige keer. Toen was ik bang om te verdwalen, en we zijn dan ook vroegtijdig teruggedraaid.

cp cp1 cp2 cp3 cp4

cp5 cp6 cp7 cp9 cp10 cp11 cp12 cp13 cp14 cp15

cp16

Op de volgende foto, daar waar het veel lager is tussen de rotsen, loopt het pad. Daarachter is het uitkijkpunt en zie je Chesler Park liggen.

cp17

Na ongeveer 1.40u stappen komen we aan het viewpoint voor Chesler Park. Zo ver zijn we vorige keer niet gegaan, juis voor de beklimming die voor het uitkijkpunt is, zijn we teruggedraaid. Toen hebben we er wel veel langer over gestapt.

Het is een geweldig uitkijkpunt, en het is duidelijk waarom deze plek de naam Chesler ‘Park’ heeft.

cp19 cp20 cp21 cp22 cp23 cp24 cp25

We moeten hier helemaal rond gaan en op de vlakte is het serieus warm, zeg maar heet. Links, rechts, voor en achter ons zijn allemaal rotsen, en daar lopen we nu tussen. Dit is een geweldig gevoel. We horen donder in de verte.

Als we wat meer aan de rand komen, komen we aan het begin van het Joint Trail.

cp26 cp27 cp28 cp29

Dit pad begint met een soort slotcanyon. Je gaat via een in de stenen uitgehouwen trap tussen massieve rotswanden, in een gang van (naar schatting) zo’n 200 m lang en 1 m breed.

Hierin moeten we zijn:

cp33

Het trapje:

cp34

De gang, op sommige plaatsen minder dan 1 m breed:

cp35 cp36

Geeft wel een beetje een claustrofobisch gevoel. Ongeveer in het midden, is er een beetje een moeilijke afdaling. Dit is vooral moeilijk voor mij (ik ben maar 1.62 cm), grotere mensen zullen minder problemen hebben, denk ik.

cp37 cp38 cp39

Als je uit de gang komt, is er een stukje het betere klim- en klauterwerk. Dan kom je aan een 4×4 weg, die volg je ongeveer 1km. Dit stapt beduidend beter.

4×4 trail:

cp43

Er is 1 rots bij waar je denkt: hier zullen we wel rond moeten gaan, maar neen, de cairns staan er op! Dat betekent weer klimmen. Dan is het nog zo’n 2 km terug tot aan het viewpoint, maar die  2 km blijven maar duren.

cp44

Als we uiteindelijk terug aan het uitkijkpunt staan, weten we dat het nog ongeveer 1.40u is.

Ondertussen hebben we wel het grootste deel van ons drinken op. We verhogen ons tempo wat, want we willen zo snel mogelijk aan de auto zijn, uit deze hitte. Een half uur voor het einde van de wandeling hebben we alles opgedronken. Uiteindelijk komen we na 5.40u terug waar deze waanzinnig mooie wandeling begon, aan onze auto.

cp45 cp46 cp47

Yes! We hebben hem gedaan! En we zijn er fier op!

cp48

De terugweg naar Moab duurt nu 1.45u. We gaan douchen en dan Mexicaans eten bij de Fiesta Mexicana (zelfde als in Page, en dat is ons lievelingsrestaurantje). Heel lekker! Nadien kijken we tv, het is weer maandag dus TV-avond op NBC! Slapen om 22.30u.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: