Bryce Canyon NP

Dit is het favoriet nationaal park van Mano. We zijn hier dan ook al 4x geweest.

Bryce is een rode rots park, dat in verhouding tot de GC niet zo groot is. Je kan er wel schitterende wandelingen doen en de uitkijkpunten zijn waanzinnig mooi! Je loopt tussen hoge oranje/geel/rode/roze rotspilaren, die men hoodoos noemt.

Wij hebben heel Bryce dan ook al uitgekamd.

De 3 toptrails van het park, die we al meerdere keren gedaan hebben,  zijn:

  • Fairyland loop: schitterend! Dit is de zwaarste wandeling van gans het park, je komt hier dan ook niet zo heel veel volk tegen. Het heeft een afstand van 13 km en je moet zo’n 700 m klimmen. In de zomer loop je in de volle zon.
  • Navajo/Queens Garden trail: Queens garden is het gemakkelijkste trail dat in de canyon loopt. Navajo is iets zwaarder,samen hebben ze een lengte van iets meer dan 5 km.
  • Peekaboo loop: 8,8 km lange wandeling, met spectaculaire zichten, wel steil.

Er zitten veel eekhoorntjes en herten in Bryce Canyon.

Een paar schitterende uitzichten:

Vanop het Peekaboo trail:

Spectaculaire uitzichten op Bryce Canyon:

’s Avonds kan je in de zomer hier naar een rodeo gaan zien. Voor ons Belgen is dat geweldig om te zien. Ze beginnen dan met het volkslied, iedereen staat recht, velen zingen mee. Vreemd!

Eerst zijn de kindjes aan de beurt die op schapen, die als wilden rondcrossen, proberen blijven te zitten.

Dan zijn het races op paarden rond vaten.

Dan is het een wedstrijdje lassowerpen en op wilde mustangs blijven zitten.

En dan beginnen ze aan het grote werk: zo lang mogelijk blijven zitten op kolossen van stieren. Heel spectaculair… Af en toe wordt er iemand op de horens gepakt, allemaal gaan ze tegen de grond.

In augustus 2013 bezoeken we voor de 5e keer Bryce Canyon.

We doen als eerste wandeling: de Queens Garden/Navajo loop , 4.8 km. In het parkkrantje wordt deze hike omschreven als “voted best 3 mile hike in the world” (verkozen tot beste 3 mijl= 4.8 km wandeling ter wereld). Wij zijn het daarmee eens. Het is al de 4e keer dat we deze wandeling doen en de zichten zijn echt de moeite.

Sunrise point: met ‘the sinking ship’

a11 a12 a13 a14 a15

Het is wel de eerste keer dat we beginnen aan Sunrise Point. Je eindigt dan aan Sunset Point, met de klim van Wall Street naar boven.

Wall Street en de switchbacks:

a16 a17 a18 a19

Het lijkt deze keer minder steil dan anders, hoewel het in deze richting iets steiler is. Maar de switchbacks (zigzags) naar de rim zijn verlegd, komt door de voorbije instortingen in de omgeving van Wall Street, denken we.

Die switchbacks zijn nu veel korter dan vroeger, en voelen gemakkelijker aan. Als je boven komt, moet je nog een stuk van het rim trail doen om terug aan het beginpunt te komen. Duur van de hike: 1.5 u. Hoogteverschil: 158 m.

Sunset point:

a23

Dan rijden we naar Inspiration Point. Dit is een uitkijkpunt dat uit 2 delen bestaat: Upper en Lower. Hoewel we hier al dikwijls gestaan hebben, zijn we nog steeds onder de indruk.

a24

 

Q18

Vandaag wordt weer een zware hike dag. Eerst doen we de Fairyland Loop. Dit is een wandeling van 12.9 km met een hoogteverschil van 704 m, dus redelijk klimmen. We beginnen om 8.30u. Dit is een hele mooie wandeling en door zijn lengte komt hier niet veel volk. Je krijgt hier o.a een mooi zicht op de Tower Bridge.

q q1 Q2 Q3 Q12 Q4 Q5 Q6

Eerst daal je af van Fairyland point in de Fairyland Canyon, dan volgt een op en neer gaan naar de Tower Bridge, en vanaf dan bijna een constante klim van 3 km naar de rim (de rand van de canyon).

Tower bridge:

Q8

Hier beginnen we aan de klim:

Q9

Dan moet je nog 4 km van het rimtrail doen om terug aan het begin van de hike te komen. In dat rim trail zitten ook steile stukken, en schitterende zichten. Uiteindelijk hebben we 3.15u gestapt, een mooie tijd.

Q10

Zichten langs het rim trail:

Q11 Q12 Q13

Je ziet het weggetje duidelijk lopen:

Q14 Q15

Sunrise Point:

Q17

Terug aan onze auto hebben we honger. We eten in de snackbar van Ruby’s Inn.

Dan staat de Peekaboo Loop op het programma, ook een heel mooie wandeling van 8.8 km. Als we aan het trailhead komen, zien we dat het pad afgesloten is, wegens rockfall. Jammer! Ergens op het trail is dus een stuk waar rotsen naar beneden gekomen zijn, en dat maakt het te gevaarlijk om te wandelen.

Q19

We rijden dan naar het einde van de scenic drive en doen de uitkijkpunten. Dit neemt toch wel wat tijd in beslag. Er zijn 2 voordelen aan vanachter in het park beginnen:

1. je rijdt aan de juiste kant van de weg om gemakkelijk te parkeren.

2. de viewpoints worden mooier en mooier naarmate je vordert, zo heb je de mooiste uitzichten op het laatste, als je ze in de andere richting doet, dus gewoon van voor naar achter, ben je van de achterste viewpoints niet meer onder de indruk.

De mooiste viewpoints zijn: Rainbow Point, Natural Bridge, Bryce Point, Inspiration Point, Sunset en Sunrise Point, Fairyland Point.

Bryce Point:

BP4 BP1 BP2

Natural Bridge:

BP5

Sunrise point:

SUNRISE SUNRISE2 SUNRISE1

Nadien gaan we nog eens kijken in het visitor center. We kopen weer een magneet, een kalender en belangrijk: een nieuwe wegenatlas. Die van ons is rot versleten, hoewel het één is van 2012.

Altijd veel dieren in het park dus opletten met de auto!

Een pronghorn:

BP6

Weer een hertje:

SUNRISE3

Vandaag is het super weer geweest in Bryce, 25°C en helder.

’s Avonds eten we buffet in de Ruby’s Inn. Lekker!

Om 19u gaan we naar de rodeo. Dat is weer leuk. De rodeo in Bryce is minder professioneel dan die van Cody, maar het is toch altijd leuk amusement.

Q20 Q21

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: