Yosemite NP

Donderdag 11 juni 2015

Om 6.00 u zitten we al in de auto richting trailhead. Vandaag staat een beest van een hike op het programma: 4 mile trail omhoog en panoramatrail omlaag. Laat je niet misleiden door de naam: het 4 mile trail is 4.7 mile (is dus meer dan 1 km langer dan zijn naam doet vermoeden). Panoramatrail is 8 mile, de combinatie van deze 2 is dus goed voor net geen 20.5 km.

4 mile trail is een heel steil pad dat er geen gras laat over groeien; het begint al bijna direct bergop.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onderweg krijg je spectaculaire zichten op Upper en Lower Yosemite Falls en El Capitan. Moet hierbij aan Tom Waes denken, die gek is daar opgeklommen, zonder enige ervaring. Ongelooflijk!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Net voor we aan Glacier Point komen, horen we een raar geluid. Ik denk eerst aan mensen op het trail ergens onder ons of zo, maar dan zien we het. Een beer! Op zo’n 10 m van ons in het gras tussen de bomen! Is me dat schrikken! Hij heeft geen oog voor ons, hij heeft het te druk met in een boomstronk te wroeten, vandaar dat rare geluid. We nemen snel een foto maar durven toch niet blijven staan. Als hij op het trail komt…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de souvenirwinkel van Glacier Point eten we een voorverpakt broodje. Het is nog maar 9.40 u en de snackbar zelf gaat maar open om 11.00 u. We genieten nog even van Glacier Point (1 vd mooiste uitkijkpunten ter wereld).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dan beginnen we aan het Panoramatrail. We nemen dit pad om terug naar beneden te gaan, maar op sommige plaatsen is het toch nog wat klimmen.

1fm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We horen vaak een raar geluid en na onze ontmoeting met de beer ben ik toch niet helemaal op mijn gemak. We zien andere hikers en zij zeggen dat het geluid van een uil komt, die we niet te zien krijgen. De zichten langs het panoramatrail zijn geweldig. Eerst passeren we Illouette Falls. Hier heb ik jammer genoeg geen foto van. Dacht van dichterbij nog een foto te kunnen nemen, maar uiteindelijk waren we al voorbij het viewpoint.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De volgende waterval is Nevada Falls. Heel indrukwekkend, zeker nu in juni. Wel een beetje voorzichtig zijn bij het naar beneden komen, want er zijn veel stenen rots trappen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

yy

1.2 mijl verder is Vernal Falls. Vanop Glacier Point lijkt Vernal Falls niet heel indrukwekkend, van dichtbij absoluut wel! Ook hier weer een beetje gevaarlijke afdaling, veel rots trappen, maar deze zijn kletsnat van de opspat van de waterval.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uiteindelijk komen we terug aan in de vallei, maar moeten we onze auto nog gaan halen, dus stappen we nog een stuk verder tot aan Curry Village. Hier nemen we dan de bus naar onze auto. We hebben vandaag 21 km gestapt op 8 u en 45 minuten. We zijn trots op onszelf! Dit was een mooie dag met een super mooie hike! Een echte aanrader, maar je moet wel over een goede conditie beschikken.

In Curry Village gaan we naar onze tent en gaan eerst douchen. Dat is nodig na deze zware dag!

Vrijdag 12 juni 2015

Om 7.00 u ontbijten we in The Pavillion in het park. Dan rijden we naar het trailhead van Upper Yosemite Falls. Dit is een hike van heen en terug 12 km met veel hoogteverschil, bijna 800 m. We wandelen tot Columbia Rock, daar heb je een mooi uitzicht, en dan nog zo’n halve km er voorbij.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We hebben nu nog maar 300 m geklommen. Valt nog mee. Van hier heb je een mooi zicht op de Upper Yosemite Falls. Na onze lange wandeling van gisteren besluiten we toch maar om hier terug te keren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een waterval zie je toch meestal best van vanonder… hoewel de setting boven niet lelijk zal zijn. Deze hike was op de heenweg bijna alleen bergop, dus nu alleen bergaf en dat gaat goed vooruit. Nadien gaan we de shuttlebus voor het Pohonotrail proberen te verzetten naar zondag. Blijkt geen probleem en dan gaan we zwemmen in het zwembad van Curry Village.

zaterdag 13 juni 2015

We zijn al 4x in Yosemite geweest maar we zijn nog nooit naar Hetch Hetchy geweest, in het noordwesten van het park. Vandaag komt daar verandering in. Hoewel het zaterdag is en dus een hele drukte in de vallei, is het hier heel rustig. Maar dan ook ontzettend rustig. We zien hier geen 20 man. We doen hier 1 wandeling: Wapama Falls, heen en terug 8 km. We stappen eerst over de O’Shaunessy Dam en dan door een tunnel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dan volgen we een pad dat constant langs het water loopt en dus mooie zichten geeft. Onderweg zien we nog een slang in het water, maar die is veel te snel weg om een foto te nemen. Het pad is grotendeels vlak, op het einde is het een beetje omhoog/omlaag voor je aan de waterval komt. Deze is heel hoog en loopt in verschillende trappen naar omlaag. Er zijn verschillende bruggetjes van waar je een goed zicht hebt en je krijgt door de spray een welkome verfrissing. In 2010 en 2011 zijn hier van de brug mensen verongelukt toen het water van de waterval zo hevig was en zo hoog kwam, dat ze van de brug gespoeld werden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

fm37 fm38 fm40 fm41

De waterval is een aanrader, toch zeker voor iemand die al eerder in Yosemite geweest is. Hetch Hetchy is toch een beetje een uithoek en bij een eerste bezoek aan Yosemite kan je al je tijd goed gebruiken in de vallei en langs de Tioga Road, dus dan vind ik Hetch Hetchy niet nodig van te bezoeken, anders zeker wel. Het is warm vandaag, de voorbije dagen ook, maar nu is het toch nog warmer, zo’n 33°C. We eten iets in de Evergreen Lodge, zij maken reclame onder de naam van Yosemite maar eigenlijk horen ze bij het Stanislas National Forest. Dan rijden we terug naar de vallei. We gaan onze auto afzetten aan Bridalveil Falls, want morgen is de one-way hike van het Pohonotrail gepland. Willen we al lang doen. We nemen dan de El Capitan shuttle bus, die elk half uur rijdt, maar net nu is er 1 bus tussenuit. We wachten dus bijna 1 uur. Aan het visitor center stappen we af en kopen een magneet, aangezien het begint te regenen, nemen we de bus naar onze tent in Curry Village. Op de wegen in de vallei was het vandaag super druk! We nemen in de guestlounge van Curry Village wat pré-rust voor onze superhike van morgen. Slapen om 22.00 u.

zondag 14 juni 2015

Op om 6.30 u. We nemen de bus naar de lodge en ontbijten daar. Om 8.15 u moeten we klaar staan voor de shuttlebus naar Glacier Point.

1fm

Om 8.30 u vertrekken we. Onze chauffeur vertelt over ieder plantje, bloemetje dat we langs de weg tegenkomen iets. Soms een beetje overdreven. Om 10.00 u komen we aan aan Glacier Point. We vertrekken direct aan onze wandeling, het Pohonotrail.

Dit is een zwaar trail, 13 of 14 mijl naargelang welk bord je wilt geloven. Als je goed naar bovenstaande foto kijkt, zie je dat de valleyfloor zich op 13.4 mijl bevindt. De hike begint al direct met een pittig bergopje. Eerst wandelen we naar Sentinel Dome, 1.5 mijl, van hier heb je een 360° zicht op Yosemite.

 

Het 2e uitkijkpunt is Taft Point, dit is een punt waar de rotsen loodrecht naar beneden gaan, je staat dan aan een afgrond van zo’n 1000 m diep. Er vlak voor zijn de Fissures, dit zijn grote cracks, spleten in de rotsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gekken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na Taft Point is er een lang stuk zonder specifiek uitkijkpunt, je loopt hier wel vaak onder de bomen, dus gelukkig schaduw, want het is weer heel warm vandaag, 33°C.

We zien van heel dichtbij een hertje dat helemaal niet bang is, het komt zelfs bijna ruiken aan ons. Onderweg zien we veel rode bloemen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Het volgende viewpoint is Dewey Point, dit is weer zo’n 360° uitkijkpunt, zonder leuning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu volgen de viewpoints zich redelijk snel na elkaar op: 0.7 mijl verder is Crocker Point,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

nog 0.7 mile verder is Stanford Point:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

fll

 

 

Dan is het 2.5 mijl naar Inspiration Point. Dit punt stond eigenlijk niet echt aangegeven, we weten dan ook niet waar dat juist is. En in die fase van de wandeling gaan we niet meer echt op zoek en gaan we niet meer elke rots opkruipen om te zien of het uitkijkpunt daar is. We denken dat het uitzicht min of meer hetzelfde is als de vorige, alleen van een ander punt gezien.We nemen dan de oude stagecoach road naar de parking van Bridalveil Fall (we zijn nu al stevig afgedaald, en moeten nog een heel eind verder afdalen).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volgens yosemitehikes.com kan je beter naar Bridalveil parking gaan (dat hebben wij gedaan), maar eigenlijk kan je beter niet via de stagecoach road gaan, maar naar Tunnel View. Hier mag je wel je auto ’s nachts niet op de parking laten staan, daarom toch maar Bridalveil Falls. Maar eigenlijk mag je hier ’s nachts ook niet parkeren, wij staan dan maar gewoon naast de weg. Op heel deze hike hebben wij slechts 10 mensen gezien (de uitkijkpunten bewandelbaar van aan de diverse parkings niet meegeteld, want daar was wat meer volk) en dat op een weekenddag in Yosemite. Op de stagecoach road worden we nog getrakteerd op een geweldig uitzicht op Tunnel View, niet met honderd anderen rond ons heen, maar voor ons met 2!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na 7.45u komen we eindelijk terug aan onze auto, pfff! Was toch zwaar!

flll

Nu douchen en eten! Honger en dorst! Nadien kijken we samen met de rest van Amerika naar de finals van de NBA. Laatste nacht in ons tent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: