Dag 7: 11 maart: WDH – Otjiwarongo

Wakker om 7u15. Ontbijt in ons hotel. Nadien vertrekken we naar het Cheetah Conservation Fund, een organisatie die zich inzet voor het behoud van het jachtluipaard.

po2

We komen daar aan op de middag, dus eerst iets eten. Dan beginnen we aan onze tour. Er zijn 4 cheetahs die uiterst tam zijn. Ze zijn opgegroeid bij mensen en zijn afgestaan aan het opvangcentrum.

po7

Het CCF probeert cheetahs terug uit te zetten in het wild. Maar dat is absoluut niet vanzelfsprekend. Veel cheetahs zijn in het CCF gekomen toen ze nog maar enkele dagen/weken/maanden oud waren. Normaal blijven cheetahs 22 maanden bij hun moeder, zo hebben ze voldoende tijd om te leren jagen. Veel cheetahs van het CCF hebben die vaardigheden niet omdat hun moeder afgeschoten werd toen zij nog heel klein waren. Ze kunnen dus zelf niet jagen en kunnen dus ook nooit meer in de vrije natuur rondlopen.

po3

In het CCF doen ze hun uiterste best om de dieren zo goed mogelijk op te vangen. Mannetjes en vrouwtjes worden van elkaar gescheiden, zo voorkomt men gevechten en voortplantingen.

De cheetahs worden normaal zo’n 8-10 jaar, in het CCF worden ze tot 14 jaar. Ze krijgen 6 van de 7 dagen eten (2 kg paardenvlees of ezel) en moeten 1 dag vasten. Cheetahs kunnen niet brullen zoals leeuwen, maar wel bvb. spinnen zoals poezen, alleen dan wel veel luider. Het zijn net kleine motorbootjes die in gang schieten.

po9

Ze eten netjes uit een kom, naar het schijnt houden ze er niet van als hun vlees ‘vuil’ wordt.

po8

Veel cheetahs werden gedood door Namibische boeren omdat ze een bedreiging vormden voor hun vee. Het CCF leert de boeren nu dat cheetahs niet echt een grote dreiging zijn, ze zijn makkelijk te verjagen want ze zijn snel bang.

In het CCF kweekt men Anatolische honden (uit een streek in Turkijke) die de boer zijn kudde (vaak geiten, maar ook kalfjes), (koeien zijn in principe veilig voor cheetahs want zij zijn al te groot) beschermen. De honden komen vanaf dat ze 8 weken oud zijn in een kudde van geiten terecht en smeden zo een hechte band. Ze beschermen de kudde gedurende gans hun leven. Anatolische honden zijn perfect voor deze job; ze zitten liever tussen de andere dieren dan bij mensen. De honden zijn ook even groot als de cheetahs en zijn zeer sterk. Bedoeling is dat de boeren zo’n hond kopen om hun vee te beschermen en niet de cheetahs gaan doden. En dit project ken veel succes. De wachttijd voor zo’n hond is tegenwoordig 2 jaar. Normaal kost 1 hond 7000NA$ (= ong. 600€), maar de boeren kunnen een hond kopen voor 700NA$ (60€).

po10

Nadien doen we een tour met een open jeep op zoek naar cheetahs op het domein. We rijden door de bush en de cheetahs liggen meestal onder de bomen/struiken. Het is warm en ze zijn lui. Deze cheetahs kunnen ook niet meer uitgezet worden in het wild.

po5 po6

po1 po11

Er zijn wel een aantal cheetahs die men probeert om klaar te maken voor de vrijlating, maar daar mag niemand bij komen, ze mogen niet gewoon raken aan mensen.

Alle jachtluipaarden worden getraind om te jagen, ook al komen ze nooit meer vrij. Dit leren jagen gebeurt volgens het principe van de greyhoundraces. Cheetahs lopen achter alles wat snel beweegt. Dat is hun natuur. Door die trainingen voelen cheetahs zich goed, want rennen is echt hun ding.

po4

Rond 16u verlaten we CCF, we kopen een t-shirt als vorm van sponsoring, en rijden naar onze B&B in Otjiwarongo. ‘s Avonds gaan we eten in ‘C’est si bon’. We gaan er te voet heen. We kunnen buiten eten en ik neem 750g ‘game’ (wild van de dag) op een brochette. Niet te doen! Veel te veel! Nadien gaan we terug naar de kamer. Slapen om 22u15.

Dinner van vanavond

Dinner van vanavond

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: