Dag 5: 9 maart: Victoria Falls: Zimbabwe kant + Zambia kant

Wakker om 6u30. Eerst ontbijtbuffet in ons hotel. Heel lekker. Dan gaan we eindelijk naar de watervallen. Onderweg worden we weer aangesproken om vanalles te kopen. De mensen willen zelfs hun beeldjes ruilen voor onze T-shirts of sokken.

Aan de ingang van het national park verhuurt men regenjassen. Die hebben we absoluut nodig.

Er zijn 16 viewpoints aan de Zimbabwe kant en 4 grote en een paar kleinere aan de Zambia kant. Het is regenseizoen en de watervallen zijn op volle kracht. Bij een heel deel van de viewpoints is het opspattende water zo immens dat je niks kan zien. Je staat dan ook vrij dicht bij de watervallen.

ZI21

ZI41

De kloof  waar de watervallen overkomen is 1708 m lang, maar absoluut niet breed, en de spray kan dan ook bijna niet weg. Gevolg: je wordt kletsnat! Zelfs met regenjas, en aan de Zambia kant krijg je 2 regenjassen om over elkaar aan te trekken, maar zelfs dat helpt niet!

aan de Zimbabwe kant

aan de Zimbabwe kant

De viewpoints waar heel veel spray is, worden soms toch plots zichtbaar als de wind opsteekt.

ZI39

ZI34

Devils Cataract 70 m hoog

Devils Cataract 70 m hoog

 

Devils Cataract met regenboog

Devils Cataract met regenboog

Dr. Livingstone

Dr. Livingstone

Er zijn ook een aantal viewpoints zonder reling en de rotsen zijn heel erg glibberig door al dat water, en omdat het zicht toch belemmerd wordt door de spray, willen we het er niet op wagen. Je komt tenslotte toch heel dicht bij de rand. Zo is er ‘danger point’, een schitterend uitkijkpunt, maar bij dit weer niet te riskeren. Niemand gaat er dan ook naar toe.

Er is een punt waar je via stalen trappen naar beneden kunt, maar ook niet te doen in het nat seizoen.

Voor de mensen die de Niagara watervallen in de VS/Canada kennen… dat is niks! De Victoria Watervallen zijn een BEEST! Ik kan met geen woorden beschrijven hoe het hier is, soms lijkt het een beetje als kopje onder gaan op de rand. Echt waar!

Dan gaan we via de brug (die eigenlijk niemandsland is) naar Zambia. De brug is heel populair want je kan er o.a. bungeejumpen. Niks voor ons! Maar wel leuk om op te staan kijken. Het lijkt alsof de waaghalzen los de Zambezi inspringen. Brr… mij niet gezien!

 

bungeejumping

bungeejumping

ZI38

Telkens we een land verlaten/binnenkomen moeten we langs de douane passeren en betalen. Dit is zeker een dure uitstap. Volgende prijzen p.p.= 30$ inkom voor de watervallen aan de Zimbabwe kant, 20$ om Zambia binnen te komen, 20$ voor de inkom in het national park in Zambia waar de watervallen gelegen zijn, 30$ om terug Zimbabwe binnen te komen. Dit zijn Amerikaanse dollars he, geen Namibische! Maar het is absoluut zijn geld waard hoor!

We gaan dus te voet van het ene land naar het andere. We zien verschillende bavianen.

gezinnetje bavianen

gezinnetje bavianen in Zambia

Zambiaanse ingang

Zambiaanse ingang

 

Ook in Zambia hebben we regenjassen nodig, 2 p.p., hier gaan we dus nog meer water krijgen!

ZI30

rugzak en fototoestel hou je best ook onder je regenjas

Het grote verschil tussen de 2 landen is:

– Zimbabwe heeft de meeste viewpoints

– je kijkt in Zimbabwe zowel recht op de watervallen als op hun langs, dus dwars door de kloof (in Zambia kijk je er alleen recht op)

– meer spray in Zimbabwe dan in Zambia, behalve aan het uitkijkpunt ‘Knife’s Edge’ in Zambia, waar het tijdens het regenseizoen

eigenlijk niet te doen is. Je moet hier over een hoge voetgangersbrug in de gorge gaan, de watervallen zijn dan vlak naast je. Er staat

enorm veel wind en op de brug stroomt constant zo’n 15 cm water wat het dan ook nog eens enorm glad maakt. Het was heel

 

overweldigend, het voelt alsof je in de muil van het monster stapt. Juist achter de brug (op de terugweg, je loopt dus 2x over de brug)

is een viewpoint. De nevel opende zich net toen wij er waren en het zicht was fantastisch!

ZI31

 

ZI33

Knife's Edge

Knife’s Edge

Stanley

In Zimbabwe is er ook nog een fantastisch uitzicht op de specatulaire kloof waar de watervallen in uitmonden:

ZI23

 

Conclusie: moeilijk te zeggen welke kant het mooiste is. Zowel de Zimbabwe kant als de Zambia kant zijn beiden SPECTACULAIR! Het zijn de watervallen waar het meeste water ter wereld naar beneden stort. De Niagara is er klein bier tegen, en die zijn ook al spectaculair! De beste periode om de Victoria Falls te zien, is denk ik augustus/september. Dan zijn de contouren van de gorge beter te zien en vooral dan is er minder spray en heb je dus een veel beter zicht.

Toch vinden wij dat we de falls goed gezien hebben en ervaren. Ze zijn een absolute aanrader! Onze fototoestellen hebben er overuren gedaan en 1 weet van het water. Hopelijk komt dat nog goed. De falls die we (vooral ik dan) nog willen zien zijn de Iguazu Falls op de grens Brazilië/Argentinië. Ik zal nog eens grondig moeten uitzoeken wanneer hiervoor de beste periode is, dus voor de beste zichten. Bedoeling was om hier een helicoptervlucht te doen, maar dat hebben we dan niet gedaan. We denken dat door de hoge spray het zicht beperkt zal zijn. Die helicoptervlucht komt dus zeker op het programma voor Brazilië.

Rond 14u gaan we terug richting Zimbabwe, dus weer langs de verschillende grensposten. Weer worden we aangesproken door verschillende straatverkopers. We kopen niks, maar we delen dan onze koeken maar uit en daar zijn ze heel blij mee. Die mensen hebben niet veel, ze willen vanalles ruilen voor onze schoenen of sokken. Zoiets kunnen wij ons moeilijk voorstellen.

Rond 15u zijn we terug aan ons hotel, we gaan naar het zwembad.

Rond 17u begint het te regenen, we kaarten dan even in de lobby. Als het terug opklaart gaan we even kijken in het hotel naast dat van ons, het Victoria Falls Hotel. Ook heel mooi, maar een compleet andere stijl: Engels, koloniaal met in hun tuin een heel mooi uitzicht op de brug die Zimbabwe en Zambia verbindt.

ZI43

The Victoria Falls Hotel

zicht op de spray van de watervallen van in de tuin vh VicFalls hotel

zicht op de spray van de watervallen van in de tuin vh VicFalls hotel

Dan gaan we nog even naar de kamer en kijken naar American Idol. Om 19u gaan we eten. Dinerbuffet. En wat voor één! Super lekker! Er was ook entertainment: Afrikaanse dans. Heel leuk om eens te zien.

Afrikaanse dansers

Afrikaanse dansers

Rond 20u30 zijn we terug op de kamer, we kijken nog even TV en gaan slapen om 21u30.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: